ULTIMELE NOUTĂȚI

EVZ.ro : Exclusiv. Clotilde Armand, ”cadou otrăvit” pentru aliații săi politici. Trocul făcut pentru aprobarea bugetului e nul
06 mai 2021

A fost nevoie de un troc politic, despre care Evenimentul zilei a scris în exclusivitate, dar și de patru runde de întâlniri ale consilierilor locali pentru ca Primăria Sectorului 1, în fruntea căreia se află Clotilde Armand, să aibă un buget aprobat. 

Scandalul banilor – pornit din cauza ignorării de către edil a unei decizii a instanței care suspendă o hotărâre de consiliu local -, a fost stins într-un mod ciudat, doar după ce penelista Ramona Porumb, unul dintre cei doi ”vice” ai primăriei celui mai bogat sector al Capitalei, a primit puteri sporite. Însă, prin această ”mișcare”, una nu tocmai legală, Clotilde Armand nu face decât să o expună și mai tare pe subalterna și, totodată, pe aliata sa politic înscăunată în baza unor hotărâri suspendate ulterior de cître instanță. 

 

Hotărârea suspendată a blocat bugetul

Toată nebunia din Primăria Sectorului 1 legată de aprobarea bugetului a început o dată cu intenția edilului Armand de a desființa trei servicii publice din subordinea sa și de a avea o organigramă cu doi viceprimari. Hotărârea buclucașă a consilierilor locali (n.r. 291/04.12.2020) a fost atacată în instanță de sindicatul Administrației Domeniului Public (ADP), iar magistrații Tribunalului București au decis suspendarea ei. Adică acele servicii nu mai puteau fi desființate, angajații care deja au avut de suferit trebuiau repuși în drepturi, iar primăria urma să revină la vechea organigramă, cu un viceprimar. Asta cel puțin până la o decizie finală în acest dosar în care se judecă anularea acelei hotărâri a consilierilor locali de la Sectorul 1. 

 

Troc politic cu PNL: au primit, au votat bugetul

Însă, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Ba, mai mult, pentru a putea obține aprobarea bugetului local în varianta propusă de ea – aceea care ignoră decizia instanței din 30.03.2021 prin care HCL 291/04.12.2020 este suspendată -, primărița cu origini franțuzești a bătut palma cu aliații săi din PNL. În urma unui troc politic, ”vicele” Ramona Porumb a primit puteri sporite printr-o dispoziție de primar  emisă în chiar ziua în care bugetul Primăriei Sectorului 1 a fost votat după a patra ședință de consiliu local (n.r. 28.04.2021). 

 

Din momentul în care viceprimarul Porumb a fost delegat să coordoneze și să verifice activitatea a șase direcții din primărie, dar și să semneze orice documente legate de aceste structuri administrative, PNL a schimbat complet tactica și și-a dat imediat girul pentru bugetul lui Clotilde Armand, până atunci unul pe care îl considerau ilegal și îl contestau vehement în termeni duri. 

(…)Bugetul propus consilierilor locali ignoră decizia Tribunalului Bucureşti şi este evidentă necesitatea refacerii acestuia pentru a intra în legalitate, pentru primarul Sectorului 1 legea pare să fie opţională(…) O somăm public să înceteze aceste scandaluri inutile şi să respecte decizia Tribunalului Bucureşti! Consilierii PNL nu vor vota un buget ilegal şi vor solicita, încă o dată, retragerea proiectului de buget şi refacerea acestuia în deplin acord cu decizia instanţei şi cu punctul de vedere al ANFP(…), era poziția PNL până la ședința din 28.04.2021.

 

Viceprimarul, expus la comiterea de infracțiuni

Cadoul pe care primarul Clotilde Armand l-a făcut aliaților săi politici prin acea înțelegere ce a avut ca miză bugetul pare să fie unul otrăvit. Care îl poate expune comiterii chiar a unor infracțiuni pe viceprimarul Ramona Porumb. 

În opinia specialiștilor în drept consultați de Evenimentul zilei, dispoziția emisă de Armand prin care a oferit puteri sporite colegei sale, ”vicele” Porumb, este nulă! Și, mai mult, poate duce la comiterea de ilegalități. Și asta pentru că toate hotărârile și dispozițiile emise de Armand și de consilierii săi locali au ca fundament o decizie suspendată de instanță! 

Mai întâi, consilierii locali au emis HCL 291/04.12.2020 prin care au decis desființarea unor servicii și funcționarea o organigramă cu doi viceprimari. Apoi, a urmat HCL 302/21.12.2020 prin care cei doi viceprimari au fost nominalizați și votați, folosindu-se ca fundament hotărârea anterioară. Pentru ca, ulterior să fie emisă și dispoziția din 28.04.2021 de delegare a unor atribuții pentru ”vicele” Porumb. Cum prima hotărâre – ce stă la baza tuturor celor care au urmat-o -, este suspendată prin decizia instanței, toate celelalte devin nule! 

Suspendarea primei hotărâri duce la nulitatea celor emise pe fundamentul ei

”Vorbim de o hotărâre pe care instanța a suspendat-o. Acel act (n.r. HCL 291/04.12.2020) nu trebuie să mai producă efecte până la judecarea pe fond a cauzei în care se cere anularea ei. Abia atunci, instanța va decide ce se va întâmpla mai departe. Însă, până la o hotărâre definitivă, orice act emis pe fundamentul acelei hotărâri este nul, pentru că este un efect al ei. Asta însemnă că, o dată cu acea hotărâre, ”îngheață” și cea prin care au fost nominalizați cei doi viceprimari (HCL 302/21.12.2020) pentru că în cadrul ei este invocat actul anterior. Și, pe cale de consecință, cea mai recentă dispoziție prin care unuia dintre viceprimari i se deleagă o serie de noi atribuții noi devine la rându-i nulă, fără putința de a produce efecte, pentru că are la bază acea hotărâre suspendată. Nu poți delega pe cineva să facă ceva dacă acel cineva, în cazul de față un viceprimar, a fost numit printr-o hotărâre care ulterior a fost suspendată”, ne-a explicat avocatul Marian Tudorașcu. 

”Ce va semna viceprimarul poate fi lovit de nulitate”

Problema este cu atât mai gravă, a completat specialistul, cu cât, astfel, se poate ajunge la comiterea de infracțiuni. Și asta ca efect al semnării unor documente din postura de funcționar public votat și împuternicit, decizii ce au la bază o hotărâre suspendată. 

”E clar că ceea ce va semna viceprimarul poate fi lovit de nulitate. Adică acele acte să nu aibă nici o valoare. În funcție de situație, dacă deciziile ei viitoare sunt asociate cu urmări grave se poate ajunge la infracțuni de drept comun, fals, uz de fals, neglijență în serviciu, nerespectarea unei hotărâri judecătorești, care pot îmbrăca forme penale”, a completat Tudorașcu. 

Pe de altă parte este extrem de interesant cum primarul Clotilde Armand și-a schimbat radical poziția față de propria interpretare a deciziei instanței de a suspenda acea hotărâre de consiliu local. ”Efectele suspendării HCL Sector 1 nr. 291/2020(…) ar putea fi pretinse(…) exclusiv în legătură cu eventualele acte viitoare emise în baza acestui act administrativ(…), a fost mesajul transmis de edil subordonaților săi imediat după ce instanța s-a pronunțat. 

Ceea ce înseamnă, potrivit propriei judecăți, că actul prin care a delegat-o pe ”vicele” Ramona Porumb, fie și în cazul unui troc politic, poate fi considerat un efect al hotărârii deja suspendate de instanță. Deci este nulă! La fel ca și actele semnate de ”vice”.

 

Articol preluat de pe EVZ.ro , scris de Robert Andrei

 

Sursa : www.evz.ro

Protejăm Drepturile Angajaților!

 

Sindicatul se angajează să fie vocea și forța care apără interesele angajaților, lucrând în strânsă colaborare cu aceștia pentru a asigura un mediu de muncă corect, sigur și satisfăcător.

Pagină web realizată de N.V.K. ENTERPRISE S.R.L.