ULTIMELE NOUTĂȚI

EVZ.ro : Exclusiv. Scandal uriaș la Primăria Sectorului 1. Sute de angajați în pericol să nu-și ia salariile
11 mai 2021

Scandalurile de la Primăria Sectorului 1 se țin lanț de când în fruntea celui mai bogat sector al Capitalei s-a instalat Clotilde Armand. Acum, obiectivul principal al edilului cu origini franțuzești este tăierea sporurilor angajaților de la Poliția Locală și de la Administrația Domeniului Public (ADP).

 

 

Acest lucru se întâmplă chiar dacă ultimele măsurători efectuate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) București – prezentate în exclusivitate de Evenimentul zilei -, demonstrează că cei aproape 400 de salariați din cele două structuri lucrează într-o clădire în care radiațiile sunt peste limita admisă. În lupta cu angajații ei, primărița a luat azi o decizie care încalcă legea și care a stârnit o uriașă revoltă.

 

 

Sporul de 15 la sută, ținta primarului Clotilde Armand

De când a ocupat fotoliul de primar, Clotilde Armand se tot luptă, din motive numai de ea știute, să taie sporurile de condiții vătămătoare – primite pentru risc de îmbolnăvire sau de accidentare și spor de antenă -, de la Poliția Locală și de la ADP. Două structuri ale administrației publice locale ale Sectorului 1 în care lucrează aproape 400 de oameni, în mai multe locații. Și asta chiar dacă ultimele măsurători făcute de DSP București în acele clădiri îndeplinesc, fără nici un dubiu, cei patru factori de risc, conform legii. Adică, fie există radiații, fie se lucrează în condiții speciale de muncă. , fapt care permite ca angajații să încaseze lunar un spor de 15 la sută din salariul de bază.

 

Prima ”misiune” a ”vicelui” căruia i-a dat putere: să taie sporurile angajaților

Însă, nici în ruptul capului, primărița USR nu vrea să renunțe la ideea de a le tăia oamenilor sporurile de 15 la sută. Doar pentru că așa vrea, fără să țină cont de măsurătorile făcute de DSP, o instituție importantă a statului aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Așa că, după ce i-a sporit puterile viceprimarului PNL, Ramona Porumb, în urma trocului politic făcut recent pentru aprobarea bugetului, Clotilde Armand a și venit cu prima pretenție. ”Vicelui” penelist – delegat să coordoneze și să verifice activitatea a șase direcții din primărie -, i s-a cerut să-și dea girul pentru tăierea sporurilor celor aproape 400 de oameni.

Refuzul cabinetului 2 din primărie

”Viceprimarului Ramona Porumb i s-a cerut acum două, trei zile de către primarul Armand să semneze actele pentru tăierea sporurilor la Poliția Locală și la ADP.  După împuternicirea primită în urma înțelegerii politice, ea era singura care putea face asta. Dar a refuzat. Ba chiar a cerut documente pe care să le studieze să vadă dacă ce i se cere este perfect acoperit de lege. Mai ales că acea împuternicire a fost făcută în baza unei hotărâri de consiliu local (n.r. 291/04.12.2020) suspendată recent de instanță (n.r. 30.03.2021). Deci, toate actele semnate ulterior de ”vice” ar putea fi lovite de nulitate. Implicit, și cele legate de tăierea sporurilor. Iar dacă sunt și consecințe grave ca urmare a unor asemenea decizii se poate ajunge și la acuzații penale. Și atunci singura care ar răspunde ar fi, dacă ar semna, viceprimarul Porumb care a fost extrem de rezervat față de aceste cereri”, ne-au dezvăluit surse din cadrul Primăriei Sectorului 1.

 

Șefii ADP și ai Poliției Locale, chemați la ”ordin”

Pusă într-o astfel de situație pe care, probabil, nu a lut-o în calcul atunci când a oferit aliaților politici ”darul otrăvit” – troc prezentat în exclusivitate de Evenimentul zilei și despre care, spun sursele noastre,  s-a interesat liderul PNL Ludovic Orban, Clotilde Armand a trecut peste orice.  A luat o decizie ilegală care lovește în toți cei aproape 400 de angajați din cele două structuri vizate de tăierea sporurilor. Ieri, luni, a refuzat să semneze – din postura de ordonator principal de credite -, documentele necesare pentru ca subordonații ei să-și poată primi salariile  pentru care deja au muncit o lună. A pus în talerele propriei balanțe încasarea salariilor cu renunțarea de bună voie la acel spor de 15 la sută. Motiv pentru care i-a chemat la ”raport” pe șefii Poliției Locale și ai ADP.

 

”Ce se întâmplă în primărie (n.r. Primăria Sectorului 1) depășește orice închipuire. Astăzi, doamna primar Armand a refuzat să semneze deschiderile bugetare, documente în baza cărora angajații își iau lunar salariile. Dar numai în cazul ADP și al Poliției Locale, unde vrea să ia sporurile. La celelalte structuri a semnat. A spus că nu o interesează nici măsurătorile DSP, nici orice altceva. A spus că semnează salariile atunci când cele două structuri renunță la sporuri. De ce să renunțe la niște bani încasați legal, în baza unor măsurători recente care arată că sunt radiații în clădire? I-a chemat pe șefi la ea în birou să pună presiune pe ei, să ia decizii în favoarea ei”, ne-au mai dezvăluit aceleași surse.

 

Grevă la Primăria Sectorului 1?

Cu două zile înainte de salariu, aproape 400 de oameni – 300 de la Poliția Locală și 97 de la ADP -, au aflat că nu-și vor mai lua salariile pentru care deja au muncit. Că se vor duce acasă, la familii, la copii, cu buzunarele mai goale. Și asta pentru că primarul lor nu vrea să țină cont de un act emis de DSP și pentru că, numai el știe de ce, vrea să le ia sporul de 15 la sută. În fața unui astfel de abuz, angajații vorbesc nu numai de procese, ci și de blocarea întregii activități a primăriei

 

Articol preluat de pe EVZ.ro , scris de Robert Andrei

 

Sursa : www.evz.ro

Protejăm Drepturile Angajaților!

 

Sindicatul se angajează să fie vocea și forța care apără interesele angajaților, lucrând în strânsă colaborare cu aceștia pentru a asigura un mediu de muncă corect, sigur și satisfăcător.

Pagină web realizată de N.V.K. ENTERPRISE S.R.L.